Dit is het geheim van de beroemde oranje kip van Panda Express

Als er één voedsel in je opkomt wanneer de meeste Amerikanen denken aan Chinees eten, is het oranje kip. De alomtegenwoordige kipschotel bestaat al tientallen jaren, grotendeels voor een deel aan Panda Express.

De voormalige chef-kok Andy Kao zou in 1987 het gerecht voor Panda hebben gemaakt terwijl hij een locatie op Hawaï had geopend. Panda Express vierde deze week de 30ste verjaardag van het menu-item dat ze hun “go-to dish” noemen, en chef Jimmy Wang, directeur van culinaire innovatie bij Panda Express, verzekerde Delish dat hij het menu niet snel verlaat.

“Als chef streven we er allemaal naar om te proberen wat het beste is,” legt Wang uit. “Maar in de drie jaar dat ik bij het bedrijf ben, lijkt alles waar ik aan gewerkt heb onze oranje kip niet te kunnen verslaan.”

Meer dan 50 procent van de bestellingen omvat oranje kip, zegt het restaurant. Je zou waarschijnlijk de topbestelling in het algemeen kunnen raden – halfvoer mein, half gebakken rijst en oranje kip.

beeld

Panda Express

Panda Express verkoopt elk jaar een verbazingwekkende 70 miljoen pond oranje kip, waarbij de westkust de leiding heeft.

“Iets over oranje kip schijnt gewoon echt bij hen”, zegt Wang van West Coast-klanten. Dat is niet helemaal toevallig – de keten begon in Californië, en chef Kao zocht naar een gerecht dat “echt sprak voor Panda in termen van oorspronkelijk uit Californië komen”, zegt Wang. Aangezien Californië jaarlijks voor $ 1 miljard aan citrus produceert, was het gebruik van een sinaasappelsmaak een natuurlijke combinatie.

De kip zelf is gemaakt van donker vlees dat lichtjes is gehavend dan gefrituurd. Voor het maken van oranje kip zoals wij die kennen, serveerden Panda Express-restaurants in Hawaï een soortgelijke schotel met vlees met been. Kao en Panda Express oprichter Andrew Cherng besloten dat ze iets handiger wilden, dus ze verloren de botten en keerden zich naar gebakken kip.

beeld
Chef-kok Jimmy Wang
Panda Express

“Wie houdt er niet van gefrituurde kip?” Wang wijst erop. “Gefrituurde kip zelf is al een dagelijks comfort … er is die acceptatie mee. Al met al denk ik dat het comfortniveau altijd de nummer één is.”

Maar natuurlijk is de saus de onderscheidende factor voor Panda’s oranje kip. Wang zegt dat het de combinatie van zoete, zure en hartige smaakprofielen is die het onderscheidt. Het recept bevat bruine suiker, azijn, sojasaus, gember en gemalen chili om het een beetje een kick te geven, zonder het pittig te maken. Om de frisoranje smaak te krijgen, gebruiken ze oliën van de citroenschil.

In de loop der jaren hebben Panda Express-koks gespeeld met de hoeveelheid knoflook en gember, maar over het algemeen blijft het recept “rond dezelfde parameter”, zegt Wang, en het is zeker hier om te blijven.

GERELATEERDE VIDEO:

Volg Delish op Instagram.

Download de Delish app.