Truffeltremor: een aardschokkende verwennerij

Een paar jaar geleden kwam ik een geitenkaas tegen die zo overstijgend en verbluffend was dat mijn idee van wat geitenkaas kon zijn, veranderde, het veranderde mijn idee over kaas, periode! Humboldt Fog, dat 25 jaar van rijp en uitbundig leven viert, was die specifieke kaas die me deed sta-en omgekeerd natuurlijk elke keer als ik het op een menu zag, om het op te nemen in wat ik aan het bestellen was. Het is toegeeflijk, romig en zeker geen paupers-kaas (rond de $ 25 per pond), maar echt elke cent waard, want het is minder een homp kaas en meer een ervaringsgerichte gebeurtenis.

Cypress Grove, de makers van de gewilde, en gevierde Humboldt Fog-kaas, heeft onlangs nog een geitenkaas gecreëerd met de naam Truffle Tremor. Met een naam als Truffle Tremor, moet het je een soort van onvrijwillige paddenstoelbeslag geven, of het moet gewoon zijn naam eer aan doen als een echt veelbewogen en spectaculaire kaas. Gelukkig is dit de laatste, want ik moet nog steeds schimmig schimmelen na het nuttigen van een flinke wig van de kaas.

beeld

Truffeltremor, ingekapseld in een albasten kleurige schil (net als zijn oudere Humboldt-mist), is een rijkelijk verse en dichte geitenkaas, subtiel gearomatiseerd met zwarte truffels. In tegenstelling tot zoveel etenswaren die op smaak zijn gebracht met truffels, onderscheidt truffeltremor zich niet door een overweldigende smaak van truffelolie; in plaats daarvan is het rijkelijk bezaaid met Italiaanse zwarte truffels, waardoor het een duidelijk, maar niet gratuit, aardachtig truffelkarakter heeft. De kaas zelf is romig, pittig en onverwacht zacht, met verschillende gradaties in smaak en consistentie terwijl je je weg van de buitenste schil naar het midden baant. Ter vergelijking: deze kaas is net zo verrukkelijk en subliem als Humboldt Fog.

In het ideale geval wil je eerst truffeltremor ervaren in zijn eenvoud en relatief onopgesmukt. Ik had het (kamertemperatuur) dun gesneden over vers brood samen met een paar peren plakjes (meest uitstekende). Maar het bleek ook ongelooflijk lekker over verse pasta, gemengd in polenta, en gesmolten tot een Panini-sandwich samen met geroosterde paprika’s en tomaten.

Truffeltremor is beschikbaar op de straten Wegman’s, Bristol Farms, Shop Rite, Safeway en Whole Foods voor ongeveer $ 25 per pond (prijzen kunnen variëren).