Kan A McDonald’s Burger voor altijd blijven?

beeld

Na het lezen van een artikel over een schoolleraar die 12 jaar lang een McDonald’s burger hield, kunstenaar
Sally Davies (wiens werk is ontvoerd door beroemdheden Sarah Jessica Parker en Johnny Depp) kreeg de opdracht om niet alles te geloven wat ze leest. “Mijn vrienden zeiden dat een burger van McDonald’s binnen twee tot drie dagen zou rotten, als hij niet op het aanrecht stond,” zei Davies. Dus wat deed Davies? “Ik kocht een Happy Meal en nam hem mee naar huis, ik was van plan om de ontbindende burger elke dag te fotograferen om het proces te volgen en de foto’s naar mijn vriend te sturen.” Ze bracht zelfs de voortgang van de Happy Meal in kaart op Facebook en Flickr.

Het is zes maanden geleden dat Davies ‘Happy Meal-project begon en vreemd: het ziet er precies hetzelfde uit. Hoe is dat mogelijk? “Dat komt omdat McDonald’s 78 verschillende additieven in het recept heeft, dat is de reden voor duurzaamheid”, legt de geregistreerde diëtiste Tanya Zuckerbrot uit. “Dat kan worden teruggevoerd tot één, maar liefst een hoeveelheid conserveringsmiddelen en twee, transvetzuren. Transvetten verlengen de houdbaarheid van voedselproducten die goed kunnen zijn voor de voedingsbedrijven, maar het is niet goed voor ons lichaam.” Zuckerbrot verwijst naar een onderzoek dat in Groot-Brittannië is verschenen Onafhankelijk, die beweerden na het in kaart brengen van verschillende menu-items van McDonald’s die ze vonden, “een gemiddelde van zeven E-nummers per product.” E-nummers zijn Europese codes voor levensmiddelenadditieven en conserveermiddelen. McDonald’s
website beweert dat hun hamburgers 100% rundvlees zijn van maïs gevoede koeien. Maar de broodjes en de kaas, nou dat is een ander verhaal.

Maar terug naar de 180-daagse Happy Meal. Zou het veilig zijn om deze burger te eten als je op een verlaten eiland zou zijn? Waarschijnlijk. Hoewel Zuckerbrot het niet aanbeveelt: “Als het vlees gaar is, is er geen schimmelgroei of -afbraak en vanuit esthetisch oogpunt ziet het er hetzelfde uit – vanwege conserveermiddelen mogen er geen bacteriën zijn.” In wezen, de mensen aan VERLOREN zou goed zijn geweest. Hoewel het het beste is om het advies van Zuckerbrot op te volgen, “Gooi vlees na twee of drie dagen weg als het stinkt.”

McDonald’s heeft gereageerd op de artiest (en anderen die dit experiment hebben geprobeerd) door op hun website te plaatsen dat al dit rumoer gewoon een stadslegende is.