Zijn mousserende watermakers veilig te gebruiken?

Het verbazingwekkende nieuws van deze week dat een slagroom je kan doden, gaf ons een pauze. Welke andere onder druk staande containers en apparaten gebruiken we in de keuken waar we op onze hoede voor moeten zijn?

Na een beetje graven ontdekten we dat CO2-gerelateerde ongevallen en verwondingen vaker voorkomen dan je denkt. En als u een koolzuurgasmachine bezit, moet u heel voorzichtig zijn met het gebruik ervan. Net als een dispenser voor slagroom, vereisen seltzer-machines (zoals Sodastream en Drinkmate) patronen die koolstofdioxide bevatten om bubbels in water te injecteren. Dit gas staat onder hoge druk en kan ongelukken veroorzaken als het niet goed wordt afgevoerd.

Meest recent heeft stripboekschrijver Jim Starlin een Sodastream-machine ervaren die ‘opblies’ en hem naar de eerste hulp bracht met een blauw oog, een gebroken hand en meerdere scheurwonden. De afbeeldingen die hij op Facebook plaatste zijn behoorlijk gruwelijk (“ja, dat is mijn bloed op de vloer”, schreef hij).

In dit geval is het minder duidelijk als het apparaat niet goed werkt, de CO2-cartridge niet werkt, als een gebruikersfout een rol speelde, of zelfs al het bovenstaande. Echter, in februari herinnerde het merk 58.600 van haar koolzuurflessen die in de Verenigde Staten en Canada werden verkocht, en stelde dat er een risico bestond dat ze onder druk zouden kunnen barsten. De oorzaak van de terugroepactie was volgens het bedrijf een fabricagefout die een klein deel van de 13 miljoen flessen die het produceert elk jaar beïnvloedt.

Vóór dit, in 2015, beweren meerdere accounts dat ofwel het carbonaatelement dat uit de machine is gekomen of de bodem van de waterfles is weggeblazen, waardoor zowel mensen als hun huizen schade hebben opgelopen. Een vrouw vertelde het kantoor van een advocaat dat “de eenheid explodeerde en metalen en plastic onderdelen meer dan 30 voet in alle richtingen stuurde.”

beeld

Sodastream merkt op zijn site op dat het “absoluut” veilig is om zijn machines thuis te gebruiken: “SodaStream-cilinders zijn vervaardigd volgens veeleisende specificaties die vele unieke veiligheidskenmerken bevatten om consumenten te beschermen Cilinders zijn veilig op vrijwel elke hoogte (onze klanten in de Zwitserse markt De Alpen kunnen dit bevestigen!) En zijn speciaal uitgerust met een veiligheidsklep die het gas onschadelijk zal afgeven in het onwaarschijnlijke geval dat de druk in de cilinder boven de drempelwaarden stijgt. Stel uw cilinder niet bloot aan extreme hitte (zoals reizen in de kofferbak van een auto, of vlak naast een oven, kachel of open haard.) Zie hierboven voor meer informatie over cilinderveiligheid. “

Natuurlijk zijn er veel merken op de markt: Hamilton Beach, Drinkmate, KitchenAid, Soda Plus, iSoda, de lijst gaat maar door. Het introduceren van een CO-cartridge onder druk is riskant, welk merk u ook kiest – zelfs als u een old-timey soda sifon gebruikt.

beeld

Dus het is nog steeds een beetje onduidelijk wat dit allemaal betekent in termen van het maken van bruisend water thuis, maar we kunnen alleen maar zeggen dat je de juiste voorzorgsmaatregelen moet nemen (lees de instructies van de fabrikant opnieuw om te bevestigen dat je het op de juiste manier installeert en gebruikt, alleen gebruik de juiste CO2-merknaam en druk voorzichtig het koolzuurgas ermee in weg van jou) en veilig seltzer.

Volg Delish op Instagram.

Добавить комментарий

*

8 + 2 =