Je hebt ‘Gouda’ verkeerd gezegd deze hele tijd

Gouda is al jaren een van de meest populaire kazen op de planeet – nee, echt: het is goed voor ongeveer 50 tot 60 procent van de consumptie door de hele wereld – en in de Verenigde Staten wordt het meer mainstream dan ooit, en komt het op de proppen. menu’s bij grote ketens zoals Starbucks en Wendy’s. Maar elke keer als we naar een barista stappen en om een ​​spekgouda vragen die past bij die lange, magere, niet-zweep-maar-extra-herfst-gekruide pSL, zeggen de meesten van ons dat het allemaal verkeerd is.

In de Verenigde Staten wordt de kaas vaak uitgesproken goo-duh, maar zo ongeveer overal in de wereld, dat is het ghow-duh, zegt Jim McGrath, een van Walmart’s grootste supermarktkopers, die de wereld afreist op zoek naar nieuwe kazen om in de keten te brengen. Het is een les die hij tijdens het werken met Europese kaasmakers heeft geleerd om dit najaar een nieuwe sriracha gouda te ontwikkelen die hij in de winkels kan verkopen.

beeld

Chelsea Lupkin

Als u echter echt technisch wilt worden, wordt de kaas uitgesproken how-duh in Nederland, waar Gouda werd uitgevonden (in de stad Gouda, eigenlijk). Een ‘g’ heeft meer een gutteral ‘h’ geluid in het Nederlands, zoals DutchforN00bs in de onderstaande video uitlegt, voor het geval je echt je vrienden wilt leren.