De cocktail Iedereen was geobsedeerd door het jaar dat je werd geboren

beeld

Is het je favoriet of je meest gehate?

beeld

1920: Negroni

Wellicht een van de bekendste aperitieven, deze klassieker is gemaakt door graaf Camilo Negroni, die extra kick (a.k.a gin) wilde toevoegen aan een traditionele Americano-cocktail.

beeld

1925: Singapore Sling

Na een faux-Polynesische rage van de jaren 1920, deze cocktail geïnspireerd op het “exotische oosten” bestaat uit gin, grenadine, kersenbrandewijn en zure mix.

beeld

1930: Bloody Mary

Vroeger was dit half-wodka half-tomatensap-brouwsel een standaard ochtendoproep. En het doel ervan staat vandaag nog steeds vast tijdens weekendbrunches overal.

beeld

1933: Frans 75

Deze upgrade naar een standaardglas champagne werd voor het eerst uitgevonden tijdens Eerste Wereldoorlog, maar werd waanzinnig populair zodra het verbod werd ingetrokken in 1933, toen iedereen met een glas champagne wilde vieren.

beeld

1940: Daiquiri

Oorlogsrantsoenen maakten de meeste drank moeilijk om langs te komen, maar rum bleef overvloedig dankzij het goede buurbeleid van president Roosevelt, dat de handel met Latijns-Amerika, Cuba en het Caribisch gebied aanmoedigde. Wat we vandaag kennen als een bevroren slokje met aardbeiensmaak, was een eenvoudige en super populaire limoensap tijdens de Tweede Wereldoorlog.

beeld

1950: Black Russian

Uitgevonden door een barman in Brussel, deze combinatie van wodka en Kahlua werd voor het eerst geserveerd De Amerikaanse socialist Perle Mesta, die op dat moment de ambassadeur van Luxemburg was.

beeld

1955: Vodka Martini

Het gemak, en de daaropvolgende hausse, van de productie van gin leidde tot de opkomst van de martini tijdens het verbod, maar kreeg een nieuwe identiteit en won immense populariteit in de jaren 1950, toen de VS begon met het importeren van wodka uit Rusland.

beeld

1960: Whiskey Sour

Halverwege de eeuw waren bars volledig geregeerd door whisky. The Old Fashioned en Manhattan waren topkeuzes, maar whiskyzintjes waren de ultieme feestdrank, vooral omdat de zuurmix toen een van de ingrediënten was.

beeld

1963: Tom Collins

Gemaakt door barmannen als een aanfluiting van een man die de namen van honderden New Yorkers had besmeurd, werd deze zoet-en-zuur gindrank een go-to dorstlesser.

beeld

1967: Mai Tai

Kort nadat een tiki rage Californië overnam, hielp deze fruitige mix van oude rum, curacao, orgeat en limoensap Amerikanen naar een ver eiland te vervoeren.

beeld

1970: Harvey Wallbanger

In een tijdperk gedomineerd door heldere dranken zoals wodka, maakte een Italiaanse likeur genaamd Galliano zijn debuut in deze sinaasappelsapdrank.

beeld

1973: Tequila Sunrise

Blijkbaar dronken de Rolling Stones zoveel van deze baby’s dat Mick Jagger grapte tijdens hun tournee in 1972, “the cocaine and Tequila Sunrise tour”. Daarna werd het zo razend populair dat The Eagles een lied aan de drank schreven.

beeld

1980: Piña Colada

Hoe meer cocktailcultuur mainstream werd, hoe meer het werd beïnvloed door de popcultuur. Dus het is alleen logisch dat de jaren tachtig laten zien Miami Vice en het liedje “Do You Like Piña Coladas?” schoot de Piña Colada omhoog naar enorme hoogten.

beeld

1983: Margarita

Suikerachtige mixers namen de jaren ’80 volledig over en margs waren gemakkelijk op te ranselen met gebottelde mixen en een goedkoop shot tequila. Zijn populariteit leidde ook tot een algemene heropleving van de Mexicaanse cocktails in dit decennium.

beeld

1986: Wine Cooler

Wijnkoelers, ook wel bekend als spritzers, waren een nummer 1 met drinkers aan het eind van de jaren tachtig – vooral nadat flessenversies hun weg naar supermarkten en beroemdheden zoals Bruce Willis aangesloten Seagrams hadden gevonden.

beeld

1990: Boozy Milkshakes

Geen wonder dat baby’s uit de jaren 90 nog steeds affiniteit hebben met nostalgie. Dit decennium draaide om Gen X kinderdochters in de popcultuur en eten was natuurlijk geen uitzondering. In 1990 ontstond boozy milkshake, samenwerkende geesten zoals Kahlua, Crème de Cacao en bourbon met favoriete schoepen van fans.

beeld

1992: Long Island Iced Tea

Geladen met sterke drank, werd het Long Island vernoemd naar de regio New York dat het in 1976 in elkaar verzon. Maar het kwam pas in de jaren negentig van de vorige eeuw, toen mensen besloten om leuke, smakelijke drankjes te stempel.

beeld

1994: Bellini

Terwijl deze verfrissende wijncocktail oorspronkelijk werd gemaakt in de jaren 1940, steeg de populariteit ervan met de opkomst van de brunchcultuur. Heldere perzik puree en bubbels Prosecco zorgen voor een perfect roze drankje om te combineren met elke ochtendmaaltijd.

beeld

1996: kabelbaan

Deze variant op een traditionele Side Car uit de jaren 1920 werd in 1996 bedacht door de legendarische mixoloog Tony Abou-Ganim en bevat slechts drie ingrediënten:
gekruide rum, oranje curaçao en zelfgemaakte citroenzuur. Het werd waanzinnig heet toen hij het introduceerde aan de drukte in Las Vegas.

beeld

1998: White Russian

Deze mix van Kahlua, wodka en crème bestaat al meer dan 50 jaar, maar het werd geplaagd door de reputatie van ‘meisjesachtige dessertdrank’. (Ja, we rollen ook onze ogen.) Maar toen de film Cohen Brothers uit 1998 The Big Lebowskik raakte in theaters, de cocktail en de film werden beide cultklassiekers.

beeld

1999: Cosmopolitan

Het is geen verrassing dat de bekendheid van dit drankje volledig te danken is aan Sex and the City, dat debuteerde in 1998. Als de go-to-sip voor Carrie Bradshaw en haar meidenbende, werd het meteen een hit in bars in het hele land.

beeld

2000: Vodka Red Bull

Terug voordat iemand wist over de vage effecten van dit mengsel, oftewel de vroege jaren 2000, was dit het meest geniale brouwsel om een ​​avondje uit in de stad op te warmen..