[BIJGEWERKT] Honderden mensen die nu ziek zijn van Tainted Cilantro

Als je koriander uit Mexico komt, overweeg dan het weg te gooien. Op 27 juli stelden Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen een verbod in op import van de groene na het vinden van menselijke uitwerpselen en toiletpapier in Zuid-van-de-grens-kruidenvelden – een walgelijke ontdekking die nu is gekoppeld aan honderden ziektes bij Amerikanen sinds 2012.

Om toekomstige gevallen van de parasitaire ziekte cyclosporiasis te voorkomen, heeft de Food and Drug Administration (FDA) aangehouden aan de Mexicaanse koriandergrens die sinds april is geoogst, maar heeft nog maar net een officieel importverbod afgekondigd. 

Cyclosporiasis veroorzaakt diarree en explosieve kombewegingen, volgens de Centers for Disease Control (CDC) en beïnvloedde minstens 304 mensen in 19 staten vorig jaar. Meer dan 64 procent van deze gevallen werd in juni en juli in Texas gemeld. Er zijn geen sterfgevallen gerapporteerd, hoewel de CDC opmerkt dat zeven mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Als we de boerderijen in Puebla, Mexico, van dichterbij bekijken, blijkt dat acht van de elf bedrijven badkamers niet voorzien van zeep, toiletpapier of stromend water. Sommigen hadden helemaal geen toilet. “De meest waarschijnlijke routes van besmetting van verse koriander zijn contact met de parasietenschuurtje van het darmkanaal van mensen die de groeiende velden beïnvloeden, oogsten, verwerken of verpakken of besmetting met de parasiet door verontreinigd irrigatiewater, besmette gewasbeschermende sprays, of vervuild waswater “, zegt de FDA-waarschuwing.

Voordat je in paniek raakt, raden we aan om het land van herkomst op je kruiden te controleren. Hoewel veel markten en restaurants hun groenten betrekken van Mexico, kopen veel anderen in Californië. Maar als dit nieuws je helemaal uit de weg gaat, wil je misschien het bos helemaal gooien.

UPDATE: 30 juli, 9:30 uur.

Walmart en Kroger, twee van de grootste supermarktketens in het land, trekken koriander uit de schappen vanwege de menselijke ontlasting. Een vertegenwoordiger van Walmart merkt grofweg op Bloomberg dat terwijl de korianderleverancier van het bedrijf uit Puebla, Mexico komt – waar de bevuilde gewassen werden gevonden – het niet door de wanpraktijken werd beïnvloed. Kroger herinnert echter Cilantro aan ongeveer 440 winkels (voornamelijk in het zuidoosten) en is van plan om snel restock met kruiden uit andere regio’s.

UPDATE: 3 augustus 17:30 uur.

Volgens de Centers for Disease Control zijn dit jaar 358 mensen ziek geworden van cyclosporiasis, met meer dan 56 procent op of na 1 mei, in 26 staten. Clusters van deze gevallen zijn geïdentificeerd in Texas, Wisconsin en Georgië met koriander als de primaire verdachte voor het veroorzaken van ziekte. Onderzoek is aan de gang en meer informatie over de parasitaire ziekte is beschikbaar op de CDC-website; we moeten er echter bij u op aandringen om op uw hoede te zijn voor uw cilantro-aankopen. Als het afkomstig is uit Mexico, overweeg dan om het bos te gooien en op zoek te gaan naar kruiden die in Californië of andere thuisregio’s zijn geteeld.

Volg Delish op Instagram.