Uleiuri de ulei de masline populare italiene acuzate de vânzarea de fake extra Virgin

Marcile populare de ulei de masline sunt in curs de investigare pentru a incerca sa treaca ulei de masline inferior pentru extra virgin, potrivit ziarului Telegraph din Londra. Marcile in cauza sunt toate din Italia si includ nume mari in domeniul uleiului de masline precum Bertolli, Santa Sabina si Primadonna.

Mass-media italiană a descoperit pentru prima dată presupusa fraudă, Telegraf rapoarte, cu o organizație de protecție a consumatorilor care a luat ulterior cazul. Din cele 20 de mărci testate într-un laborator, nouă au fost declarate a conține ulei de măsline de calitate inferioară. Celelalte mărci menționate în anchetă sunt Antica Badia, Carapelli, Coricelli și Sasso.

“Daunele cauzate de această înșelăciune sunt enorme, nu numai pentru consumatori, ci și pentru întreaga țară și pentru imaginea produselor fabricate în Italia”, a declarat Rosario Trefiletti, președintele Federconsumatori, o asociație de consumatori din Italia, care este cel mai mare exportator mondial de ulei de măsline din spatele Spaniei.

Cel puțin una dintre societățile menționate în anchetă a contestat cererea.

“Aceste analize, deși efectuate de experți profesioniști, sunt considerați în prezent pe scară largă insuficiente pentru a evalua calitatea uleiului de măsline”, a afirmat Coricelli într-o declarație.

Producția de ulei de măsline este mai mult sau mai puțin o afacere umbroasă. În Europa, uleiul de măsline este produsul agricol cel mai falsificat, potrivit lui Tom Mueller, autorul cărții “Extra Virginity: Lumea sublimă și scandaloasă a uleiului de măsline.”Producătorii tăieți de multe ori ulei de măsline cu uleiuri mai ieftine, cum ar fi alunul și floarea-soarelui și încă o numesc extra virgin, cea mai înaltă calitate.

Dar problema nu se limitează la Europa. “În America, falsificarea uleiului de măsline, uneori cu uleiuri de soia și ulei de semințe, este larg răspândită, dar uleiul de măsline nu este testat de oficialii FDA-FDA, spunându-mi că resursele lor sunt mult prea limitate, iar lista responsabilităților prea mult timp, pentru poliția comerțului cu ulei de măsline “, a declarat Mueller The New Yorker în 2012.

La începutul acestui an, Liga Națională a Consumatorilor, un grup de advocacy nonprofit, a constatat că șase din cele 11 sticle marcate cu ulei de măsline extra virgin nu erau, de fapt, virgine extra. Organizația nu a publicat numele mărcilor, dar a spus că au fost vândute la Whole Foods, Safeway, Trader Joe și Giant.

Urmăriți Delish pe Instagram.