Geroosterde Tomatillo Salsa

“Lust” voor de meesten van ons, denk ik, roept verwachtingen op. Dus denk aan deze salsa als een variatie op “genieten”. De Indiaanse kleine, met schillen bedekte “tomaat” (het is een familielid van de groeiende kleine gemalen kers die overal in de VS wild groeit) heeft alles te maken met zweempje, maar als je het roostert, zoals we hier gedaan hebben, zul je zacht worden dat verleidt tot een rijke ijver die gewoonweg heerlijk is. Serrano chiles (de kleinere, kogelvormige neven van de jalapenos – die ze indien nodig zouden kunnen vervangen) geven een frisgroene bite, terwijl cilantro precies de juiste kruidenstempel toevoegt. Als je groene salsa’s hebt afgeschrikt en ze zuur en zout hebt gevonden, probeer dan deze zeer verse proeverij geroosterd tomatillo salsa en je wordt terug gewonnen.

opbrengsten:

2


cups

ingrediënten
1 lb.
tomatillos
4
verse serrano pepers (maximaal 5 pepers)
1
kleine witte ui
3
teentje knoflook
1/2 c.
water
c.
losjes ingepakte gehakte verse koriander
1 theelepel.
zout
1 theelepel.
suiker (optioneel)
Routebeschrijving
  1. Verwarm de grill. Leg de hele tomatillos en serranos op een grillpan of bakplaat (bedek het met zware folie voor het grootste gemak bij het schoonmaken en verzamelen van de sappen). Zet de pan 4 centimeter onder de grill en laat roosteren tot de tomatillos zacht zijn en vlekkerig zwart op plaatsen (de schilfers zullen splitsen), ongeveer 5 minuten. (Je doel is om de tomatillos te koken door terwijl ze roosteren, wat betekent dat ze aan de bovenkant van hun overgang van licht fel groen naar olijfkleur zijn begonnen.) Draai met een tang de tomatillos en chilipepers open en rooster de andere kant nog eens 4 of 5 minuten. Zet apart om af te koelen.
  2. Zet de oven op 425 graden C. Scheid de ui in ringen en combineer ze met een knoflook op een vergelijkbare pan of bakplaat. Zet in de oven. Roer voorzichtig om de paar minuten, tot de uien mooi geroosterd zijn. (Ze zien er nogal verwelkte en doorschijnende uit, hebben zelfs een vleugje verkoold aan sommige van de randen) De knoflook moet zacht aanvoelen en ziet er bruin uit in vlekken. De totale braadtijd is ongeveer 15 minuten. (Als je houdt van rokerige smaken in je salsa, probeer dan de ui en knoflook op een geperforeerde grillplaat boven een matig laag houtskoolvuur te roosteren.) Koel tot kamertemperatuur.
  3. Klop in een keukenmachine de serranos (geen schil of zaad) met het uienknoflookmengsel tot matig fijngehakt, schraap alles naar beneden met een spatel om het allemaal in beweging te houden. Schep in een grote kom en pureer vervolgens de tomatillos en hun sap zonder de processor te wassen. Roer ze in de kom. Roer genoeg water in om de salsa een gemakkelijk lepelbare consistentie te geven – in Mexico houden ze van deze salsa, pittig en mooi vloeibaar, het soort salsa waar je op dribbelt in plaats van opscheppen met frieten. Roer de koriander erdoor.
  4. Proef en kruid sterk met zout. Proef opnieuw en voeg, als je dat wilt, net genoeg suiker toe om de scherpe kanten van de tomatillos te verzachten. Als je van plan bent je salsa meteen te gebruiken, giet je het gewoon in een kom en is het klaar, of bewaar het en gebruik het binnen 5 dagen.

beeld

Illustratie door Michael Toland