Видео снимци Циннамон Цхалленгеа настављају се упркос опасности

Цимет

Сам Муграби / Викимедиа Цоммонс

Школе широм света упозоравају родитеље на нову опасну активност која је упутила многе покушаје у болницу. Пробали су га деца, НБА играчи и гувернер Илиноиса. Која је најновија здравствена опасност? То је изазов који се односи на храну назван “Тхе Циннамон Цхалленге.”

То звучи безопасно, али у складу са Вол Стрит новине, изазов цимета је заправо прилично опасан. Задатак изгледа једноставно: прогутати кашику цимета без воде. Међутим, пудерасти зачини се лако заглави у грло учесника, што узрокује гагање и повраћање. Портпаролка за храну и лекове изјавила је: “Очигледно је опасност од гушења и постоји ризик од удисања прашине. Ово свакако није препоручљиво”.

Још од Жалоба: Свет конкурентног јела

Иако упозорења здравствених радника о цимету могу изгледати изнад врха, многи изазови цимета су пристали у болници. Једна гимназија у Анн Арбору у Мичигену контактирала је родитеље да им упозори на изазов након што је студент који је покушао да промени популарну храну заврши у болници са проблемима са плућима четири и по дана.

Зашто је изазов цимета толико популаран на интернету? Тешко је рећи. Иако се сам себи усуђује већ годинама, изазов цимета је недавно постао вирусан у видео снимцима на мрежи. Заправо, на ИоуТубе-у је тренутно више од 30.000 видео снимака означених као “изазов цимета”. Један видео изазов за цимет, постављен прошлог мјесеца, показује жени која покушава изазов са чашом за чашу и нагло пљувати зачини. Снимак је освојио 9 милиона прегледа, највећи дио било каквог изазовног цимета. Према истраживачкој компанији за друштвене медије, Топси Лабс, у децембру, помињање изазова цимета на Твиттер-у прошло је од око 20 дневно до 1.000. Тренд је порасла крајем јануара на око 70.000 помена за један дан.

Иако школе и родитељи журе да спрече децу да учествују у изазову, изгледа да их одрасли у центру пажње живе. Гувернер Иллиноис-а, Пат Куинн, направио је изазов док се појавио на радијској емисији у фебруару. Након гутања цимета и пијања воде, рекао је: “Воља народа, закон земље”. Два НБА играча из Вашингтона Визардса су такође учествовала у изазову и натерала их је НБА за објављивање видео записа о догађају на мрежи. Поред тога, Јимми Фаллон је недавно поставио изазов за цимет у центру пажње када је емитовао скит звани “Достигнућа у Циннамонтогропхиу”, који је приказао три циметова видео клипа и крунисао једини успјешни покушај побједника.

Још од журке: 10 прекомерних ресторана у исхрани изазова

Ово није први пут да је изазов хране постао вирусан. Иако сметње у вези с храном, као што су пуцање пива или пијење врућег соса, свакодневно се појављују на коледзским кампусима, други наизглед једноставни изазови у храни су такође добили пажњу на интернету. Пример “галонског млека” је један пример – учесник мора да пије цели галон млека за сат без повраћања. Још један изазов за храну састоји се од једења шест солинских крекера за 60 секунди без воде за пиће. Ове јеловнице су изазвале пажњу на Интернету, али нико није постао толико популаран као изазов цимета.

Да ли сте пробали да се једна од ових храна усуђује? Да ли мислите да су опасне или све у забави?