Прославите Летње Солстице на Виццан Ваи

стонехенге

инкогнитох / флицкр

Летња солстиција је више од довољно дугачког дана да се све ваше радње обави. За многе, много година то је био дан који прославља сунце, жетву и многе предности летњег богатства. Пре него што су роштиљ и коктел били најбољи начин да се радујете топлини, пагани и викани су имали свој начин да се захваљују дану светлости и топлоте.

Још од Делисх: Суммер Солстице Целебратион

У уторак у уторак у 4:45 сати ујутро, очекује се да ће се мноштво сватова окупити у Стонехенге-у, док сунце расте изнад британских равница. Прошле године ББЦ је известио да је 20.000 људи било тамо да поздрави излазак сунца. Ако не можете бити у вашим белим огртачима и босим ногама да видите врхове сунца на врху камених плоча, постоји неколико начина на које можете прославити Солстице, познатије и као Литха, Паган стиле.

Још из Делисх: Велике љетње воћне јела

Према Прослављамо сезоне живота: Бетане до Мабона, од Асхлеена О’Гаеа, крес је био централни за прославе стара славу, а понекад је постављен и “Суммерполе”, украшен цвијећем и лиснатим огранцима. Свечаности су укључивале деосил (сунчано) плес око ватре или пола праћене мантењем и песмама хвале за Бога Сунца, како су фолклористи на прелому 20тх век веровао. “Што је живи плес, то би боље било жетве”, према Ј.А. МацЦуллоцх ин Религија древних Келти. О’Гаеа такође објашњава да је у Виццан традицији обичајно носити светле боје као што су црвена, наранџаста или жута за означавање сунца. И “ако неко жели да носи ванде или траке у својој коси, толико боље. Било која храна коју пружи треба да буде Сунчане боје, а можда и округла”. Неке традиционалне намирнице које укључују такве крушке, воће и поврће обојене у сунцу укључују хлебна пецива, меду и храну на жару која користе отворени пламен да представљају сунце. Остала слављена храна могла је укључивати и воће попут лимуна, поморанџе, мангоа, бресква или нектарина и поврћа попут жутог ткива, кукуруза и поврћа. Мед је такође био популаран састојак Паганских обичаја – поготово када се користи у производњи меда, медени алкохолни напитак.

Више од Делисх: Цоол Дринкс за Хот Суммер Даис

Такође се сматрало да су виле биле најпревалентније током Солстицеа. Они који прате Виццан или Паган веровања традиционално изостављају понуде свеже обрађених биљака као што су лаванда, комарац, камилица и цветови латице за виле. Наравно, дозвољено вам је да спасите неке од тих биљака за себе. Како би требало да имате добар литу ако је ваша храна под заштитом??