Најјефтиније и најскупље-Старбуцкс пиће широм света

За већину Американаца тешко је замислити дан без Старбуцкса. Изгледа да је компанија преузела универзум: када нешто мало више од лансирања лудог новог Фраппуццино-а, отвара најневераврајнију продавницу на свијету или нуди неку чудесну апликацију, стратосфера иде апсолутно бананама.

Сада имају локације у 75 земаља и 25.000 локација широм света – од којих неки нуде бизарне напитке о којима сањамо само у Сједињеним Државама. И, како пише Пантаграпх, компанија је сада други највреднији ланац ресторана на свету након МцДоналдс-а. Отвара се и око 2.000 нових продавница сваке године.

слика

Али не створимо све паре Старбуцкс широм планете – или цене – подједнако, каже нова студија компаније ВалуеПенгуин. Компанија је измерила цену “високог” -тертера познатог као мала латте у 44 земље. А разлика у цијени била је невероватна.

Иако се већина људи у САД жали на цену Старбуцкс-а, у поређењу са већином кафића у локалном углу, може бити готово трострука цена – за Америку је утврђено да је најјефтинији: просек од 2,75 долара. Друге западне земље су се приближиле: Аустралија са 2,86 долара, Унитед Киндом са 2,88 долара и Канада са 3,06 долара.

Али изнад тога, цене почињу да се полуде.

Студија је показала да у Кини мала латте кошта 7,18 долара; иу Русији, кошта 12,32 долара.

Изгледа да финансијски стручњаци мисле да је разлика у трошковима оно што чини Старбуцкс сјајном као бренд. У Сједињеним Државама, сви од тинејџера до корпоративних руководилаца чине Старбуцкс током читавог дана – тако да цене остају умерене (ниједна тинејџер не би потрошила 13 долара на латте). Али у земљама у развоју, где је статус и доходак више важнији – а продавнице Старбуцкса постају још лепшије – компанија очигледно покушава да се позиционира као луксузни бренд. ВалуеПенгуин каже да се Старбуцкс сматра “егзотичним ланцем статуса” и “извођењем америчког богатства”, који очигледно отежава другим маркама да се такмиче са.

Дакле, следећи пут када се жалите Барици о трошковима ваше латте, запамтите да бисте могли бити у Москви.

Пратите Делисх на Фацебооку.

Добавить комментарий

*

59 − 57 =