8 Чињенице о чоколади

У част Месеца Националне чоколаде, прикупили смо неколико чињеница о овој популарној кокосовој конфекци.

Дарк Chocolate

Јорге Гонзалез / иСтоцк

1. Да ли Американци конзумирају више чоколаде на Валентиново или Ускрс?

У 2009. години набављено је више од 58 милиона килограма чоколаде и (вероватно) потрошено у данима који се окружују 14. фебруара – то је око 345 милиона долара. Ове године је предвиђено да ће тај број достићи 60 милиона фунти! Али, извињавам се рећи, лоша Купид, недеља у којој се налази Дан заљубљених није највећа недеља године продаје чоколаде. Према истраживању компаније Ниелсен, Ускрс историјски покупава Валентиново са 71 милион килограма чоколадних бомбона. Ноћ вештица обема оба празника; више од 90 милиона килограма чоколадних слаткиша купљено је за сјајан, третиран одмор.

2. Процрастинаторс ин лове

Иако сви знамо да Дан заљубљених пада 14. фебруара сваке године, многи од нас још чекају до последњег тренутка да покупе чоколадне бонове, слаткиш и тартуфе. Ниелсен извештава да је највећи дан продаје чоколаде током Валентине недеље 13. фебруара. (Можда је то да се осигурају да су на њиховом најсвежијем?) И 15. фебруара – како су сви погодили ловци који се баве преговарањем – је други највиши дан продаје чоколаде током сезоне Валентине.

Још од журбе: укључите топлину: Афродизијаци из цијелог свијета

3. Да ли жене стварно жуде чоколаду више од мушкараца?

Оглашавајуће кампање – попут Довеовог “Ми смо само човјека”, у којем жене откривају своје рањиве стране и утешавају се отпуштањем комада чврсте чоколаде – помислиће вам да даме потреба чоколада. И јасно је да оглашавање функционише, како Слате извештава да ће 75 одсто чоколаде куповане ове недеље бити мушкарцима куповином за жене. Али наука није на броду. Према истраживању Слатеа, “Истраживање о томе да ли су жене попут чоколаде више од мушкараца дале су мешовите резултате, делимично због тога што жудња – израз који истраживачи користе када говоре о чоколадним злостављањима – је инхерентно субјективан феномен”.

4. Када је чоколада постала синоним за романтику?

Вероватно се вратило у време Азтеца, када се чоколада сматрала робом. Монтезума, тадашњи цар, наводно је конзумирао бескрајне количине грешних ствари као пре-курсор за његов романтични састанак. А Цассанова? Шаљу се и да је Цасанова имала наклоност мрачним стварима, које би јео да загреје ствари у спаваћој соби.

5. Да ли вас чоколада заиста укључи?

Према Нев Иорк Тимес, чоколада садржи две хемикалије које покрећу сексуалне жеље: триптофан, који помаже у повећању производње серотонина (хемикалије мозга која учествује у узбуђењу и мржњи), и фенилеталина, коју мозак ослобађа када се заљуби. Међутим, количине ових хемикалија које садржи чоколада могу бити занемарљиве. Студија објављена у издању маја 2006 Сексуална медицина закључио да није било “значајних разлика између пријављених стопа сексуалног узбуђења или страдања” између оних који су обично конзумирали једну чоколаду дневно, у поређењу са онима који су добили три порције дневно. Али повећана количина серотонина из секреција ендорфина у мозгу учиниће да се осећате добро, и све што вам чини да се осећате добро ће вас ставити у право расположење. Иди на чоколадне посластице које имају већи садржај какаоа.

6. Која земља једе највише чоколаде?

Ако сте погодили Швајцарску, ви сте тачни. Према Удружењу националних слађача, Швајцарска је на врху листи са 22 килограма чоколаде једом по особи сваке године. Американци смо једва постали најбољи 10.

7. Како температура утиче на раст какаа?

Веатхер Цханнел каже да чоколада најуспешније расте у оквиру 20 степени екватора. Седамдесет и пет процената биљака какаоа расте у 8 степени средње линије. Стабло цацао успева у веома врућем времену и високој влажности, што генерално значи тропске климе. Али због штеточина и гљивица, све мање и мање биљке какао преживљавају у Јужној Америци, Панами и Карибима. Данас већина расте у западној Африци. Према медвладинском панелу о климатским промјенама (ИПЦЦ), глобално загријавање ће угрозити нашу понуду чоколаде. ИПЦЦ наводи да би “нижи географски ширини, посебно тропски региони, видели смањење продуктивности усјева за чак и малу локалну температуру (1-2 ° Ц)”, наводи Веатхер Цханнел. “Биљке добро реагују на високе температуре, али опсег има максималну просјечну годишњу температуру од 86 до 90 ° Ф. Ако су фарме већ близу тог годишњег максимума, повећање температуре би било изузетно штетно”.

8. Нема чоколаде у белој чоколади

Сциенце Даили каже да “бела чоколада не садржи чоколадну течност, већ се састоји од какао путера, шећера, млечних производа и арома, мора садржати најмање 20% какао путера и не више од 55% шећера”.

Хоћеш ли дати чоколаду свом Валентину??

Повезани видео: Тхе Ултимате Гуиде То Боози Хот Цхоцолате