Људи су изневерени да ли Нутела узрокује рак

слика

Нутела је добра од овог света. Говоримо потпуно зависно, супер глатко и савршено за дриззлинг на буквално све – чоколада и лешник шири се по цијелом свијету. Нутелла је толико стрепила људе да су започели дебату о томе да ли је то десерт или ширење. Писци су написали љубавна писма. Пекари су с њим напунили колаче. Ловери су надарили Нутелла тегле. Опсесија је стварна.

Дакле, када су фанови открили да су састојци у италијанском производу повезани са раком, интернет је скоро имплодирао. Да би била прецизнија, Европска агенција за сигурност хране недавно је објавила своје мишљење да када се палмово уље рафинише, његови контаминанти су канцерогени, извјештава Бусинесс Инсидер. Сада, потрошачи су толико забринути да су италијански супермаркети отишли ​​толико далеко да уклањају Нутелла из продавница.

слика

Али да ли је обрађено палмово уље стварно питање? На крају крајева, то се налази у чоколадама, сладоледима, сендвичима, млијечном млијеку и још много других прехрамбених производа. Оно што чини опасним, према ЕФА, јесте да садржи три супстанце добијене од гликодила: глицерил естри масних киселина (ГЕ), 3-монохлорпропанедиол (3-МЦПД) и 2-монохлорпропандиол (2-МЦПД). Ови се такође налазе у рафинисаним биљним уљима, али не у високој концентрацији.

ЕФА је затим прегледала више студија које су процењивале утјецај на здравље ових једињења на здравље. Њихов налаз? Поновљено излагање ГЕ повећава инциденцу тумора код пацова и мишева, а 3-МЦПД може бити токсичан за бубреге животиња, што представља посебан ризик за мушки репродуктивни систем. Међутим, није постојао довољно података о 2-МЦПД да би се поуздано закључио о свим здравственим импликацијама које она може имати.

Наравно, портпарол матичне компаније Нутеле, Ферреро, одговорио је на хистерију, дајући комплетну изјаву Ројтерсу:

“ТхЗдравље и сигурност потрошача је апсолутни и први приоритет за Ферреро и потврђујемо да су Ферреро производи сигурни. ЕФСА (Европска агенција за сигурност хране) анализирала је присуство загађивача у великом броју производа и уља у којима се наводи да присуство контаминаната зависи од употребљених уља и масти, као и процеса који су подвргнути.

“Из тог разлога Ферреро пажљиво одабире квалитетне сировине и примјењује одређене индустријске процесе који ограничавају њихово присуство на минималне нивое, у потпуности у складу с параметрима дефинисаним од стране ЕФСА. Поред тога, наши тимови за квалитет стално прате такве факторе и гарантују сигурност хране наших производа потрошачу. “

У међувремену, неки потрошачи сами се враћају на оглас, при чему највише циљају наизглед лицемјерна продаја цигарета и других дуванских производа.

Шта мислиш? Хоћеш ли и даље куповати Нутелла (и јести га за жлицу)?

Пратите Делисх он инстаграм.

Добавить комментарий

*

88 − = 84