Шеф Кора Цора отвара се због сексуалног злостављања

У Холливооду, као иу животу уопште, постоји искушење само да покажете свету својој осветљеној врпци – рецепту који је навукао људе у секунде, тренутак када је започео каријеру, радост одржавања свог новорођеног по први пут. Мачка Цора разматра све те ствари у њеним предстојећим мемоарима, Кување што је брже могуће (од 15. септембра), али такође користи књигу да храбро разговара о сексуалном злостављању која је заувек променила њен живот.

Сваког лета, Кораова породица возиће пет сати широм Северне Луизијане да проведе недељу дана са породичним пријатељима у својој кући у близини Текаркане. Била је само 6 година када је њен злостављач, 15-годишњи син пријатеља, први почео да га зеза и љуби, а “све остало је сувише страшно да се све ове године, чак и сада, ” пише. Она се позива на свог злостављача као АХ, за “Кретену”, јер је сувише болно да размишља о његовом имену. Злоупотреба је трајала годинама, док се Кора није десила на 10 или 11 година, напокон завршавајући када је њен отац ушао у купатило и видео да је АХ-сада 19 или 20 година ушла у туљ и откачила панталоне.

Очекивала је да је њен отац премлатио “живог” из њега, али се окренуо и изашао из купатила, остављајући их на миру, пише Цора. “Ведно и интуитивно сам знао да иако је мој отац сломио срце тако што ме није заштитио, било је готово, АХ је сазнао.”

Цора својим родитељима није рекла шта се догађа јер је АХ убедила да јој родитељи више не би волели да ли је она донела. Злоупотребљавачи често прибјегавају претњама и застрашивањима да срамоту дјетету у миру, према Националној мрежи силовања, злоупотребе и инцеста (РАИНН).

Злоупотреба се завршила тог дана, али Цора живи са траумом коју је проузроковао од тада.

Годинама касније, Кора каже да је мислила да јој је отац гадан, као што јој је АХ рекла да ће бити; тек деценијама касније, када се њен отац извинио, објашњавајући како није могао да се носи са оним што је видео и да је желео да је боље заштити, да би она коначно почела да зарађује.

Колико је ова прича морала бити за Кору да открије, при размени, помаже да се покрене дискусија о томе шта родитељи могу да учине како би заштитили своју децу – и како жртве могу наћи подршку и лечење. Око 1 од 6 дјечака и 1 од 4 дјевојчице сексуално су злостављане прије 18 година, према ријечима америчког Министарства правде. У већини случајева – 93 процента – жртва познаје свог или њене нападаче, као што је Цора учинила.

“Одбијам да дам АХ кредит за добре ствари у мом животу”, пише она. “Али један од разлога због којих сам у стању да будем неустрашив, да радим напорно и да будем одлучан током недеља, месеци и година, јесте моје одбијање да се срамота и кривица.”

Главни кувар Cat Cora Discusses Childhood Sexual Abuse

Мицхаел Н. Тодаро

Једна од најкритичнијих ствари које родитељ може да уради је да науче своју децу о физичким границама, тако да знају да нико нема право да их дотакне неадекватно или да их чини непријатним и да се увери да ће знати да ће њихов глас бити саслушан и снимљен озбиљно, према РАИНН-у. Организација препоручује да редовно подсећате децу да неће имати проблема да разговарају с вама, без обзира шта треба да кажу.

Ако имате питања о сексуалном нападу, можете позвати Национални сексуални напад на 1-800-ХОПЕ или разговарати на мрежи са обученим професионалцем на онлине.раинн.орг.

Пратите Делисх на Инстаграму.