Рекли сте ‘Схербет’ погрешно ово цијело вријеме, а Ево зашто

Ако пажљиво погледате замрзивач, наћи ћете укус шербета из Баскин-Роббинс и Еди’с. Исто важи и за Баскин-Роббинс и Даири Куеен, дом дурбинског шербета и наранџастог шербета. Али ако наручите воћни десерт у продавници, постоји прилично добра шанса да изговорите укус шерберта, зар не? Шербет, без другог ‘р’, само звучи погрешно.

Упркос томе што је знао да постоји само једна ријеч “р” у ријечи, и када се то види на контејнерима за сладолед, дошли смо да прихватимо “схерберт” као исправан изговор. Чак је и списак алтернатива у неким енглеским речницима. Чудно, зар не? Магазин Смитхсониан је погледао како је дошло до овог погрешног писања, и испоставило се да то углавном има везе с мишљењем ријечи.

Историчар енглеског језика и професор професора америчког универзитета у Блоомингтону Мицхаел Адамс сматрају да то има везе са тенденцијом човјека да асимилује звук, јер очекујемо да их чујемо.

“Мислим да је много енглеских говорника попут мене”, рекао је Адамс магазину. “Кад чита гласно својој деци, понекад несвесно понављам звуке у слоговима или речима који су прилично слични једни другима, а онда поново прочитам фразу.” Схербет “мољује да се прогласи Хербертом на овом” принципу “.”

Значи, ми се свиђамо када ствари римају. Има смисла. Друго могуће објашњење је да се све враћа у песму из 1939. године под називом “Пуцај на шербету до мене Херберта”. Док је десерт правилно написан у наслову, пева се тако да шербет римује са Хербертом. Песма је била хит, и очигледно, слушање “шербера” изнова и изнова стварно заглављено.